מידע חדש על תרופות ותיקות: מטפורמין, פיוגליטזון ואקרבוז
2. מטפורמין משמר הפרשת אינסולין באיי לבלב אנושיים לאחר חשיפה ממושכת לחומצת השומן פלמיטט. טיפול במטפורמין מנע את העלייה בהפרשת אינסולין בתגובה לסוכר הנצפית לאחר יומיים של חשיפה לפלמיטט ומנע את הירידה בהפרשת אינסולין לאחר שבעה ימי חשיפה. האפקט היה קשור לעלייה בזרחון AMPK, לירידה בעקה של הרטיקולום האנדופלסמטי ולירידה באפופטוזיס.
3. מטפורמין מבקר מיטופגיה (פינוי תוך תאי של מיטוכונדריה פגועה) בתאים מונונוקלארים - מצב זה משפר תפקוד מיטוכונדריאלי בתאים אלה.
קליני
1. מטפורמין מעלה הפרשתGLP-1 בתגובה להזלפה תוך מעית של מלחי מרה - מנגנון פעולה אפשרי נוסף של מטפורמין – דרך הגברת הפרשת GLP-1.
2. סיבות להפסקת מטפורמין במחקר ה-Discover שכלל מאגר מידע בו מעל ל-11,000 מטופלים - מטופלים רבים הפסיקו מטפורמין בשל תופעות לוואי ואי ספיקת כליות.
3. Delayed Release Metformin - תכשיר זה הינו מטפורמין המשתחרר במעי הדק, דבר המוריד את החשיפה הסיסטמית למטפורמין ומעלה את פעילותו במעי (כנראה דרך הפרשת GLP-1). בכנס הוצג מחקר קליני עם תכשיר זה. מינון של עד 1,200 מ"ג השיג חשיפה סיסטמית מקסימלית נמוכה בצורה משמעותית ממטפורמין בשחרור מהיר במינון 1,000 מ"ג. מינון יומי של 1,500 מ"ג מטפורמין DR גרם לירידת סוכר ול-A1C דומים באלה במינון של 1,000 מ"ג מטפורמין מהיר. מטפורמין זה נאגר בצורה איטית יותר בדם ומגיע לרמה מקסימלית נמוכה יותר בדם. מכאן עיקר פיתוחו עבור מטופלים הסובלים מאי ספיקת כליה. במודל אוכלוסיה נמצא שהזמן להגעה לרמות טוקסיות עם מטפורמין DR איטי ביומיים לעומת מטפורמין רגיל. בנוסף, גם באי ספיקת כליה סופנית, מינונים עולים של מטפורמין DR אינם עוברים את הרמה התרפויטית המומלצת (בניגוד למטפורמין רגיל).
2. מחקר ה-tosca-it בדק האם טיפול בפיוגליטזון במטופלים סוכרתיים באיטליה, בהשוואה לסולפונילאוריה, מגן מפני תחלואה לבבית. כעבור חמש שנות מעקב לא נמצא כל אפקט מגן לפיוגליטזון על פני סולפונילאוריה בתוצא העיקרי שכלל מוות, MI, שבץ או רוסקולריזציה קורונרית. התוצא המשני שכלל מוות, MI, שבץ, כריתות או כל רוסקולריזציה ונצפתה ירידה של 33% בשימוש בפיוגליטזון (P נומינלי של 0.03). טיפול בפיוגליטזון היה כרוך באיזון גליקמי טוב יותר, בזמן הגעה לאינסולין ארוך יותר, ביותר ארועים של אי ספיקת לב ופחות היפוגלקימיה. לא נצפתה עלייה בשברים.
צפו בהרצאתו של ד"ר רועי אלדור: