הקדמה
דברי פתיחה
פרופ' הילה קנובלר
וידאו
עידכונים בסוכרת סוג 1
פרופ' אמיר תירוש
וידאו
השמנה ומחלות קרדיווסקולריות בסוכרת סוג 1, זה לא רק הסוכר
פרופ' הילה קנובלר
מידע מחברות
זולטופיי
נובו נורדיסק
וידאו
מורכבות הטיפול בחולה עם סוכרת סוג 2:
דר' יואל טולדנו
וידאו
חידושים בטיפול במעכבי 2SGLT, תזונה ורפואה מותאמת אישית
פרופ' אבי קרסיק
וידאו
חידושים בהבנת מערכת האינקרטינים ותפקידה בסוכרת ובהשמנה
דר' רועי אלדור
וידאו
היפרטריגליצרידמיה - משמעות, תרומה להתפתחות טרשת העורקים והטיפול
פרופ' אבישי אליס
דיון
מה למדנו מהכנס?
וידאו

חידושים בטיפול במעכבי 2SGLT, תזונה ורפואה מותאמת אישית

בכנס הוצגו ממצאים ממחקרים קליניים אשר הדגימו את היעילות של מעכבי SGLT2 ובהמשך למחקרים אלו בוצעו לאחרונה מחקרי "עולם אמיתי" אשר בחנו את היעילות של מעכבי SGLT2 בעולם הקליני.

מחקר ה-EMPRISE בוצע במספר רב של מדינות ברחבי העולם ובמסגרתו הושווה טיפול עם מעכבי SGLT2 למעכבי DPP4 כטיפול קו שני לסוכרת. בדומה למחקרים הקליניים המבוקרים, במחקר נמצא כי במטופלים אשר קיבלו מעכבי SGLT2 הייתה ירידה מובהקת באשפוזים בגלל אי ספיקת לב, תמותה כוללת, היארעות אוטם שריר הלב ושבץ. יתרה זאת בגלל גודל המדגם העצום (כ-600,000 אנשים) כלל התוצאים הללו יוצאו מובהקים בתנאי העולם האמיתי.

נושא נוסף שקיבל פוקוס משמעותי בכנס הינו הנושא של "רפואה מדוייקת" או Precision Medicine. ברפואה מדוייקת אנו מניחים כי ישנם אנשים שונים עם לכאורה, אותה מחלה אשר יגיבו לתרופות ולטיפולים באופן שונה. חלקם יפתחו תופעות לוואי וחלקם לא. קונספט זה נכון גם להשפעה של תזונה וגנטיקה על התפתחות של מצבים רפואיים ומחלות. 

במחקר שבוצע במכון ויצמן השתתפו 800 אנשים בריאים אשר מילאו יומן דיאטה, ניטרו באופן מתמשך את ערכי הגלוקוז שלהם ומסרו דגימות צואה לטובת אנליזת מיקרוביום. בנוסף, המשתתפים עברו בדיקה גנטית ולאחר מכן נבדקה ההשפעה של התזונה על סוכר, טריגליצרידים ועוד. במחקר נמצא כי 45% מתגובת הגלוקוז לסוג האוכל נקבעת על ידי המאפיינים הגנטיים של המשתתף. מחקרים נוספים בחנו את ההשפעה של ירידה בצריכה קלורית על ירידה במשקל ונמצא שההשפעה של ירידה באותה צריכה קלורית לא מנבאת ירידה זהה במשקל באנשים שונים.

הדבר נכון גם לתרופות, אנשים שונים מגיבים בירידה שונה במשקל לאחר טיפול ב-GLP1-RA, לירגלוטייד וסמגלוטייד וכי התגובה מושפעת מהשתייכות המטופל ל"קלסטר" מחלה שונה. 

מעניין לציין כי כיום ידועות מוטציות ספציפיות אשר יכולות לנבא תגובה לטיפול או התפתחות תופעות לוואי. וריאציות בגן GLUT2 המקודד לטרנספורטר של גלוקוז מלומן המעיים משפיעות על הירידה בהמוגלובין מסוכרר. מוטציות בגן נוסף, OCT2, קשורות בהצטברות המטפורמין במעיים ופיתוח כאבי בטן.

ניתן לסכם כי בעתיד, נוכל להסתכל על הגנוטיפ והפנוטיפ של המטופל ולהתאים לו את הטיפול הטוב ביותר עבורו.

צפו בהרצאתו של פרופ' קרסיק: 

שליחה במייל
חידושים בטיפול במעכבי 2SGLT, תזונה ורפואה מותאמת אישית
Done!