הקדמה
דברי פתיחה
פרופ' הילה קנובלר
וידאו
עידכונים בסוכרת סוג 1
פרופ' אמיר תירוש
וידאו
השמנה ומחלות קרדיווסקולריות בסוכרת סוג 1, זה לא רק הסוכר
פרופ' הילה קנובלר
מידע מחברות
זולטופיי
נובו נורדיסק
וידאו
מורכבות הטיפול בחולה עם סוכרת סוג 2:
דר' יואל טולדנו
וידאו
חידושים בטיפול במעכבי 2SGLT, תזונה ורפואה מותאמת אישית
פרופ' אבי קרסיק
וידאו
חידושים בהבנת מערכת האינקרטינים ותפקידה בסוכרת ובהשמנה
דר' רועי אלדור
וידאו
היפרטריגליצרידמיה - משמעות, תרומה להתפתחות טרשת העורקים והטיפול
פרופ' אבישי אליס
דיון
מה למדנו מהכנס?
וידאו

חידושים בהבנת מערכת האינקרטינים ותפקידה בסוכרת ובהשמנה

בכנס ה-ADA הוצגו ממצאים מרתקים בנוגע לתרופות ממשפחת האינקרטינים. התרופה טירזפטייד בעלת פעילות אגוניסטית לקולטן ל-GLP1 ו-GIP. התרופה נלקחת פעם בשבוע ונבדקה במסגרת סדרת מחקרי ה- SURPASS (מחקרי phase 3) . סדרת המחקרים הראתה השפעה דרמטית של טירזפטייד על המוגלובין מסוכרר ומשקל גוף. מחקר ה-SURPASS-1 נבחר ל"אבסטרקט הנשיא" והדגים כי טירזפטייד מובילה לירידה של 2-2.5% בהמוגלובין מסוכרר ו9-13 ק"ג במשקל גוף במגוון רחב של חולי סוכרת. עם זאת יש לציין כי נצפו גם תופעות לוואי, שבחלקן היו תלויות מינון, ורובן היו קשורות במערכת העיכול (בדומה לאגוניסטים אחרים לקולטן ל-GLP-1).

מחקר ה-SURPASS-2 השווה בין טירזפטייד וסמגלוטייד והראה שבעוד שסמגלוטייד הובילה לירידה לערך המוגלובין מסוכרר של כ-6.4% מבסיס של סביבות 8.5%, טירזפטייד הובילה לירידה לערך של 5.8%. יתרה מזאת, 51% מהחולים שנטלו טירזפטייד ירדו מתחת לערך של 5.7% . טירזפטייד הובילה לירידה גדולה יותר במשקל מסמגלוטייד עם ירידה מממוצע של 94 ק"ג ל-81.6 ק"ג לעומת 87.8 ק"ג. עוד ניתן היה לראות כי 65% מהמטופלים שנטלו טירזפטייד לעומת 25% בלבד מהמטופלים שנטלו סמגלוטייד ירדו יותר מ- 10% ממשקל גופם. במחקרים אלו לא נצפתה עלייה בפנקראטיטיס או קרצינומה מדולרית של התיירואיד. מעניין לציין כי נכון להיום לא ברור לחלוטין מה תרומת ההשפעה הקו-אגוניסטית של GLP-1 ו-GIP - אחת הסברות היא שאגוניזם ל-GLP-1 משפיע בעיקר על ירידה במשקל ו-GIP מגביר את הרגישות לאינסולין ותורם יותר להורדת סוכר.

בכנס הוצגו מחקרים רבים אשר עסקו בסמגלוטייד במינון 2.4 מ"ג. באנליזה של מחקר ה-STEP2 אשר בוצע באנשים עם סוכרת נמצא כי סמגלוטייד במינון 2.4 מ"ג לעומת 1 מ"ג מובילה לירידה גדולה יותר באופן מובהק אך ההבדל בהשפעת המינונים השונים של סמגלוטייד על המוגלובין מסוכרר אינו גדול. סמגלוטייד 2.4 מ"ג מובילה לירידה מובהקת במשקל גם באנשים שלא נוטלים מטפורמין או נאיביים לטיפול.

נתונים מעניינים נוספים הוצגו ממחקר ה-STEP3 בו הודגם כי טיפול התנהגותי אינטנסיבי אשר כלל 30 מפגשים עם דיאטנית בשילוב עם סמגלוטייד 2.4 מ"ג לא הוביל לירידה גדולה יותר במשקל בהשוואה לסמגלוטייד 2.4 לבד.

בכנס הוצגו מחקרים קליניים נוספים בשלבי פיתוח מוקדם יותר של משלבים נוספים של GLP-1RA עם הורמונים אינקרטינים אחרים. בין המענינים בהם היה מחקר בפאזה 1B שנמשך 20 שבועות (מתוכם 4 שבועות במינון היעד) של השילוב של סמגלוטיד 2.4מ"ג עם קגרילינטיד- אגוניסט ארוך פעולה לאמילין. שילוב זה הוביל לירידה כפולה במשקל מזו שנצפתה עם סמגלוטייד 2.4מג' לבד (17.1% בהשוואה ל9.8%). לסיכום תרופות המשפיעות על מערכת האינקרטינים מהוות כיום את חזית המחקר והפיתוח התרופתי בטיפול במחלת הסוכרת ומחלת ההשמנה ומחקרים עתידיים יבהירו את מקומם ומשמועתם בטיפול במחלות אלו.

צפו בהרצאתו של דר' אלדור:

שליחה במייל
חידושים בהבנת מערכת האינקרטינים ותפקידה בסוכרת ובהשמנה
Done!