היפרטריגליצרידמיה – משמעות, תרומה להתפתחות טרשת העורקים והטיפול
לאור תפקידו החשוב של ה- C-LDL בסיכון לטרשת ומחלקה קרדיווסקולרית בכלל ובפרט בחולי הסוכרת ובכלל, לעיתים נושא הטריגליצרידים (TG) נשכח ולא מקבל תשומת לב מספקת.
מחקרי ה- FOURIERוה- ODYSSEY בחנו שימוש בנוגדנים ל-PCSK9 והדגימו שלמרות הפחתה דרסטית ב- C-LDL והפחתה בסיכון הקרדיווסקולרי, חלק מהחולים ממשיכים לפתח אירועים קרדיווסקולריים. דהיינו, ישנם גורמים נוספים המשפיעים על סיכון זה מלבד ערכי ה-LDL וביניהם TG והחלקיק apoB.
apoB הוא מולקולה המצויה על כל החלקיקים בשרשרת ה- VLDL, IDL ו-LDL. החלקיקים נושאי apoB השוהים בזרם הדם מרבית הזמן הם LDL. מחקרים הדגימו כי כלל החלקיקים הנושאים apoB תורמים להתפתחות טרשת וכי יש קשר בין הורדת רמות apoB לירידה בסיכון קרדיווסקולרי. התרופות העיקריות הנמצאות בשימוש המפחיתות רמות apoB והן הסטטינים דרך השפעתם על ה- C-LDL
טריגליצרידים ידועים כבעלי השפעה על סיכון קרדיווסקולרי. מחקרי עבר, ובפרט מחקר ה-Helsinki Heart Study הראו כי הפחתה של רמות TG באנשים עם ערכי TG גבוהים ו- C-HDL נמוך מפחיתה סיכון קרדיווסקולרי. ניתן להשיג הפחתה של טריגליצרידים באמצעות פיברטים ומחקר ה-REDUCE-IT הדגים כי נטילה של Icosapent ethyl המכיל אומגה 3 EPA, גם היא מפחיתה סיכון קרדיווסקולרי. יש לציין כי תכשירים אחרים של אומגה 3 מלבד Icosapent ethyl לא הדגימו השפעה דומה.
לסיכום ניתן לומר כילהפחתת טריגליצרידים חשובה להפחתת הסיכון הקרדיווסקולרי בנוסף להפחתת C-LDL ובפרט באנשים עם TG גבוהים וכולסטרול HDL נמוך.
ניתן להפחית רמות TG באמצעות פיברטים וככל הנראה Icosapent ethyl וכיום נבדקים תכשירים חדשים המשפיעים רמות הטריגליצרידים דרך השפעה על האנזימים apolipoprotein C-III ו-Angiopoietin-like 3. אנזימים אלה נמצאים בנקודות מפתח במטבוליזם של TG ונטרולם יכול להוסיף תכשיר נוסף ל"ארגז הכלים" בכל הנוגע להפחתת טריגליצרידים
צפו בהרצאתו של פרופ' אליס: