הקדמה
דברי פתיחה
פרופ' אבי קרסיק
מידע מחברות
Realize The Potential
סקירה
תחלואה קרדיווסקולרית, השמנה וסוכרת
פרופ' אבי קרסיק
מידע מחברות
Xultophy
סקירה
סיבוכים מיקרו ומאקרו וסקולריים של סוכרת - האם חלוקה זו עודנה רלוונטית?
ד"ר עופרי מוסינזון
מידע מחברות
Saxenda
סקירה
השמנה בחולים עם וללא סוכרת
ד"ר דרור דיקר
סקירה
גילויים חדשים בפתופיזיולוגיה ובביטויים הקליניים של סוכרת
ד"ר יואל טולדנו
סקירה

גילויים חדשים בפתופיזיולוגיה ובביטויים הקליניים של סוכרת

במסגרת הכנס הוצגו הרצאות העוסקות בסוכרת אוטואימונית הנגרמת על ידי מעכבי בקרה חיסונית, חלבונים חדשים הקשורים בפתופיזיולוגיה של סוכרת וההשפעה של גופי קטו, הורמוני מין ומיקרוביום על השמנת יתר וסוכרת

ד"ר טולדנו הציג ישות קלינית של סוכרת אוטואימונית הנגרמת כתוצאה ממעכבי בקרה חיסונית. סוכרת זו יכולה להתפתח בכ-30% מהמטופלים המקבלים מעכבי בקרה חיסונית. ב-75% מהמקרים מדובר בסוכרת פולמיננטית אקוטית אך המהלך הקליני יכול להיות אינדולנטי יותר ולהופיע שבועות או חודשים לאחר הטיפול. לרוב הסיבוך יופיע לאחר 4-5 סבבי טיפול. המחלה דומה מעט לסוכרת פולמיננטית באנשים ממוצא אסיאתי אך נבדלת ממנה בהימצאות נוגדים בחלק מהמקרים ובהיארעות הנמוכה יותר של עליית ליפאז. השוני מסוכרת סוג 1 "קלאסית" הינו הגיל המבוגר יותר והימצאות נוגדנים בשיעור נמוך יותר של חולים.

לאחרונה התגלה אדיפונקטין חדש בשם WISP1 הקשור בפתופיזיולוגיה של סוכרת. חלבון זה מתבטא לאחר שפעול מסלול האותות wnt הקשור בפרוליפרציה של תאים בקרצינוגנזיס ופיברוזיס. במחקר שבוצע בגרמניה הודגם כי ברקמת שומן ויסצרלית יש ביטוי גבוה יותר של WISP1 מאשר בשומן תת עורי. בביופסיית כבד מעכברים אשר הוזנו בתזונה עתירת שומן נמצא ביטוי WISP1 מוגבר. בהמשך נמצא במחקר כי גם בביופסיית כבד ורקמת שומן הומנית שנלקחו מאנשים שעברו ניתוח בריאטרי ישנו ביטוי מוגבר של גנים הקשורים לפיברוזיס ובכלל זה ביטוי מוגבר של WISP1. ייתכן שחלבון זה יהווה יעד עבור טיפולים חדשניים לסוכרת ו/או השמנת יתר.

Cross-talk בין רקמות שונות - אחד המושבים בכנס עסק בגופי קטו אשר נוצרים כאשר צורכים כלכלה דלת פחמימות ובמצבים של צום ודיאטה. מחקרים הדגימו כי לגופי קטו יש השפעה מטבולית מיטיבה דרך הפחתת גליקמיה, שחרור חומצות שומן חופשיות, הגברת ייצור גליקוגן וגליקוזילציה, אספקת אנרגיה מיטיבה לשריר הלב ואפקט אנטי-קטבולי על רקמת שריר. ראוי לציון כי מעכבי SGLT2 יכולים לגרום לעלייה ברמות גופי הקטו. ייתכן שעלייה ברמות קטו יכולה להיות חיובית באוכלוסיות מסוימות כדוגמת ספורטאים אך יש לזכור כי יש הבדלים בין ייצור אנדוגני של גופי קטו לבין צריכה אקסוגנית אשר עלולה לא להוביל לאותן תוצאות חיוביות.

תחום מרתק נוסף בהיבט סוכרת והשמנת יתר הינו המיקרוביום. לאחרונה פורסם מחקר ישראלי אשר בחן השתלת צואה אוטולוגית באנשים עם סוכרת והשמנה. במחקר נמצא כי השתלת צואה אוטולוגית לאחר דיאטה ים תיכונית, בשילוב עם שייק מחומר המכונה מנקאי (Mankai), שימרה ירידה במשקל יותר מאשר השתלה לאחר צריכת תזונה ים תיכונית בלבד או לאחר מתן המלצות כלליות לדיאטה.

הורמוני המין משחקים תפקיד משמעותי בפתופיזיולוגיה של סוכרת. מחקרים מראים כי טסטוסטרון משפיע באופן חיובי על הפרשת אינסולין וכי גברים עם היפוגונדיזם נמצאים בסיכון מוגבר לפתח סוכרת סוג 2. ייתכן שהשפעה זו מתווכת על ידי קשירה של טסטסטרון לקולטן ציטופלסמטי המעודד הפרשת אינסולין מוגברת בתגובה להפרשת GLP1.

צפו בהרצאתו של ד"ר טולדנו:

שליחה במייל
גילויים חדשים בפתופיזיולוגיה ובביטויים הקליניים של סוכרת
Done!